ponedjeljak, 2. kolovoza 2021.

Philip Kerr; "Dama iz Zagreba"


 Philip Kerr; "Dama iz Zagreba"

Jeste ikada čitali roman koji kao da ne govori o ničemu, ali opet ga uživate čitati samo zbog sjajnih dijaloga, odličnih opisa i savršeno dočarane atmosfere nekog drugog vremena? "Dama..." je neka vrsta ratnog noir krimića, 10-ti nastavak iz poduže serije krimića o Bernieu Guntheru, bivšem žandaru iz Berlina, pa malo privatnom istražitelju, pa opet malo žandaru.... U Hrvatskoj je prevedeno svega 2 naslova, prvi iz serije i ovaj - samo zato što se Zagreb nalazi u naslovu. Ako očekujete da se radnja događa u Lijepoj Našoj za vrijeme ustaškog režima... your shit out of luck jer se Zagreb kao takav i Hrvatska, kao i logor Jasenovac spominju u svega tri poglavlja od ove 400 stranica dugačke knjige i u glavnom se svodi na putovanje lika u potrazi za drugim likom (Pukovnikom Draganom - hint na Kapetana Dragana je, khm, malo (ne)suptilan) i opće povijesne stvari da su Ustaše bile još gore od Gestapa, ali da su si mogli ruke pružiti. No, ako sam vas prepao s ovim da romana pokušava ispraviti krive drine, ništa od toga. Prvih 150 stranica roman uopće nema glavnu radnju - što mi je fascinantno. Naš junak Bernie je tipičan predstavnik žanra; samotnjak, opasan cinik, voli mračne sjene, sposoban, voli provocirati SS, Gestapo... uglavnom sve koji ga živciraju i tu se uglavnom događaju neke sporedne stvari. Vrijeme radnje je negdje polovicom 40-ih godina, baš kada su Nijemci shvatili da možda i neće dobiti taj rat, ali još uvijek ga nisu počeli otvoreno gubiti, pa su stvari prividno okej, gdje do punog sjajnog izražaja dolazi cinizam glavnom junaka koji, pogađate, ne voli baš trenutačnu vlast, kao ni oni njega. Phillip Kerr mi je oduvijek bio cool pisac i ovdje je baš bio u naponu snage - dijalozi su pravo noirovski, natopljeni u cinizam, sarkazam, opaske, dvostruka značenja, lažnu skromnost, veličanje, pompoznost... ima doslovno svega i toliko ih je zadovoljstvo čitati da uopće ne kužite kako radnja nema neku centralnu osnovu.

To se događa nakon 100+stranica kada naš junak dobije zapovjed od Joseph Goebbelsa da pronađe oca jedne od najvećih njemačkih filmskih zvijezda - Dalije Dressner. Tu sada dolazimo i do zgodne ljubavne priče osuđene na debelu propast, kao i toga da zbog toga mora putovati u Zagreb, kao i bivšu Jugoslaviju ne bi li ga pronašao. Radnja se onda vraća natrag u Njemačku, pa ide malo i do Švicarske, gdje se pod noge Bernieu pletu i Amerikanci (Švicarska je bila neutralna, ali i raj za špijune svih nacija) te se tu počnu događati i malo ozbiljnije stvari, malo i puškaranja, kao i nastavak spomenute ljubavne priče.

Ja do prije nekog vremena nisam uopće znao da ovaj serijal postoji - otkiro sam ga slučajno kada sam vidio naslovnicu i odlučio baciti pogled na sadržaj. Srećom, prvo sam pročitao prvi roman iz serijala, koji je tipični noir o privatnom žandaru, pa bi vam preporučio da krenete s njim (iako nisu povezani) tek toliko da se vidi koliko je ovo drugačije od toga i da imate neke ideje o pozadini glavnog lika. Činjenica je da je "glavna" radnja ovdje malo tanka, cijela ta potraga za tim Draganom je tek izgovor da se ovdje uplete svega i svačega; krimić, ratni roman, špijunaža, malo nekih povijesnih filozofiranja, ali dok čitate, baš ni ne shvaćate da ovo nije roman kojeg vuče neki točno zacrtani put - ovo je više putovanje koje jednostavno traje, kao isječak iz običnog života, zbog čega mi se valjda i sviđa više od očekivanog jer sam očekivao tipični noir krimić koji ide po principu lik dobije slučaj, lik istražuje slučaj, lik završi slučaj - ovo nije to. Vremenski je sjajno dočaran, sve "prednosti" rata i sve mane, kao i neke povijesne činjenice koje se danas ignoriraju (Hitler je odgovoran za to što Njemačka danas ima svjetski poznate autoceste) pisan je baš sa sjajnim osjećajem za sarkastične dijaloge, s odlično ocrtanim likovima (ima i stvarnih osoba) i, iako mu je tempo malo usporeniji, nikad ne dolazi do te točke da bi pomislili da baš nepotrebno razvlači tempo. Ako baš volite ove "aktualne" gluposti Srbi-Hrvati-Jugaoslavija, ima ponešto i toga (srećom, pa malo) ako volite dobre dijaloge, dobro ocrtani vremenski period, krimić koji nije u cijelosti to i jako, jako puno dobrih detalja o svemu i svačemu, ovo je nešto što vrijedi pročitati. Jedina mana mi je što već znam da se daljnji (ili prijašnji) nastavci neće prevoditi jer ovo nije tako atraktivno kao neki drugi serijali i zato što Kerr više nije ni živ. Što je šteta, rado bi bacio pogled na još koji od tih nastavaka.

Nema komentara:

Objavi komentar